Bulunduğunuz sayfa: Anasayfa arrow Haberler arrow TZH VAKFIMIZIN Sağlık Uygulamaları Katkı Payı Değişikliği Duyurusu
TZH VAKFIMIZIN Sağlık Uygulamaları Katkı Payı Değişikliği Duyurusu
Pazar, 07 Ağustos 2022

04.08.2022 Vakfımız Sağlık Uygulamaları Katkı Payı Değişikliği Hk.

Değerli Üyelerimiz,

Vakfımız 1960 yılında kurulmuş olup,1964’te yayımlanan 506 Sayılı Kanun’un Geçici 20. Maddesine göre yasal bir Sosyal Güvenlik Kurumu statüsüne ulaşmıştır. Sandıkların SGK’ya devrini öngören kanun kapsamında birebir SGK mevzuatlarını uygulamakla mükelleftir. Vakfımızca üyelerinden SGK tarafından belirlenen oranlarda prim kesintisi yapılmaktadır. Yine kanunen en az SGK’nca verilen sağlık hizmetini vermekle mükellefiz. Farklı bir ifade ile çalışanlarımızın primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna yatması ile Vakfımıza yatması arasında maddi olarak hiçbir fark bulunmamaktadır. Bununla birlikte, üyelerimizin vakfımıza tabi olmayıp SGK’na tabi olduğu durumda alacakları sağlık hizmeti Devletimizin verdiği sağlık hizmeti ile aynı olacaktır. Özetle Vakfımız üyelerinden SGK’na tabi olan çalışanların ödediği oranlarda prim kesilmekte, ancak buna karşılık SGK’nın verdiğinden çok daha fazla sağlık hizmeti verilmektedir.

Aktüeryal anlamda Vakfımızın daha uzun yıllar alıştığımız standartlarda hizmet verebilmesi için katkı payı uygulamasının getirilmesi gerekmiştir. Pandemi döneminden sonra ;

• Üyelerimizin ve üye yakınlarımızın ortalama hastaneye gidiş sıklıklarında yaklaşık iki katına çıkan artış,
  • Vakfımız ‘’Strateji ve Raporlama‘’ ve ‘’Sağlık‘’ birimlerinin beraber yaptıkları ‘’ Risklilik‘’ çalışmasında bazı üye ve üye yakınlarımızın gereksiz sağlık harcaması yaptığının tespit edilmesi,
  • Göz hekimlerinden numaralı gözlük reçetesi alıp, güneş gözlüğü satın alınması gibi Vakfımızca kontrolü zor olan alanlarda suistimallerin artması,
  • Özel sağlık kurumlarının pandemi döneminde ciro anlamında yaşadıkları düşüşü telafi etmek adına Üye ve Üye yakınlarımıza fazladan muayene ve tetkik yapma istekleri,
  • Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ’nin yılbaşından bu yana %80-%140 Aralığında fiyat artışı uygulaması sebepleri ile sağlık harcamalarımızda önemli ölçüde artış yaşanmıştır.

Önümüzdeki yıllarda da Üye ve Üye yakınlarımıza standartların üstünde hizmet vermeyi amaçlayan Vakfımızın, bu stratejisini gerçekleştirebilmek adına, görece daha pahalı fiyatlardan çalıştığımız TTB anlaşmalı hastanelerde ayakta tedavilerde katılım payı konulması zorunlu olmuştur. Vakfımızca katılım payı olan özel sağlık kurumlarının çalışma prensiplerinin değiştirilerek katılım paysız statüye geçmeleri için Vakfımızca görüşmelerimiz devam etmektedir.

Üyelerimizden beklentimiz, katılım payının gelmesi ile birlikte otokontrol sağlamaları, özel sağlık kurumlarında yapılan muayene ve tetkiklerde yapılan işlemlerin gerekli olup olmadığının sorgulanması ve gerekli olmayan sağlık harcamalarından kaçınılmasıdır.

Unutulmamalıdır ki Vakfımız ileriki dönemler içinde hepimize lazımdır. Kolektif olarak Vakfımızın güçlenmesi ve kuvvetlenmesi için çaba göstermek zorunda olduğumuzu hatırlatır, bu vesile ile sağlıklı günler dilerim.

Övünç BAŞLARLI
TZHEMSAN Genel Müdürü
Son Güncelleme ( Pazar, 07 Ağustos 2022 )

VEFAT EDEN ÜYELERİMİZ
VEFAT EDEN TZH VAKFI VE DERNEĞİMİZ ÜYESİ ARKADAŞLARIMIZ:
MERHUM ARKADAŞLARIMIZA RAHMET, YAKINLARINA BAŞSAĞLIĞI DİLERİZ.

Tzh Vakfımızın İstanbul Emeklisi ve Dernek üyemiz Sn. Ayhan HOTAN 09.01.2024

Tzh Vakfımızın Bursa Emeklisi ve Dernek üyemiz Sn. Recep Fehmi SERTELLİ 30.12.2023

Tzh Vakfımızın İstanbul Emeklisi ve Dernek üyemiz Sn Mustafa BASKIN 24.12.2023

Tzh Vakfımızın İstanbul Emeklisi ve Dernek üyemiz Sn. Yeter ÖZMAN 12.12.2023